måndag 20 december 2010

Workshop 7

Workshop nummer 7 - ljussätting.

Första uppgiten var att skapa en glöggkanna och lägga på ett mysigt ljus. Detta är min glöggkanna:


Försökte göra någon form av modern kanna. :)

Sen gjorde jag en vattenflaska.




Den står på en tennisplan.  :)

Lärde mig idag att form polygoner på ett smidigt sätt, samt hur ja lägger till en bakgrund och hur man ljussätter. 
Ljussättningen är lite lurig, jag testade mig fram endel.

lördag 18 december 2010

Essä (diskuterande uppsats)

Jag skriver min uppsats om marknadsföring i sociala medier, specifikt facebook.

Referenser kommer.

torsdag 16 december 2010

Workshop 6

Dynamics va helt ok att jobba med. Glömde ändra höjden innan jag renderade ut bara. Självklart är örjan med på väggen! ;)


Muren var rolig att göra. Inte så avancerad men gjorde så att ja förstod funktionen iaf. 
Ett problem jag stötte på var att muren rasade innan kulan va där men jag ändrade lite inställningar och sedan fungerade det. 


Här gjorde jag en flagga och lade på en animation. Det som var svårt var att få flaggans ena kant att "sitta fast" vid flaggstången, den ville röra sig som hela flaggan. 
Det tog ett tag innan ja (vi) förstod att det inte var pivo-punkten som skulle flyttas utan hela animationen (linjen som visade hur den var animerad).

Lade till lite gräs på marken. :)

A tribute to Örjan!




tisdag 14 december 2010

Om facebook på vimeo

Här är länk till min vimeoprofil. Här ligger mina videos om facebook.


http://vimeo.com/teron

Jag har även skapat en vimeo-grupp för kursens videos:


http://vimeo.com/groups/73289

fredag 3 december 2010

Vimeo 3

Hur skiljer sig vimeo från youtube?

För att få en djupare förståelse för hur vimeo skiljer sig och vilka för och nackdelar det har så jämför jag med youtube.com. Jag väljer youtube eftersom det är den idag största videodelnings siten (Wikipedia 2010).

Precis som vimeo är youtube en videoledningssida där man kan bli medlem och lägga upp videos av olika slag. Youtube tillåter inte heller alla sorters videos, men man har en högre acceptans då man tillåter företag lägga upp videos i kommersiellt syfte, även spelvideos är okej att lägga upp, likaså tv-klipp, trailers mm. (youtube.com 2010)

Lennart pratar om likheterna mellan siterna, och det finns ganska många likheter mellan de två. Man kan lagra sina videos, publikt eller privat, man kan dela med sig genom att bädda in eller länka sin video. Båda är stora communitys där man kan kommentera, diskutera, lägga till vänner, prenumerera på kanaler och båda siterna har RSS. Även om vimeo var först med HD-videos så var inte youtube långt efter. På båda siterna kan man även skapa en playlist med favoritvideos, och båda fungerar med html 5.

De skillnaderna som finns menar han är att hos youtube kan man göra enkla editeringar i sin video online, de tillhandahåller även textning genom googletranslate, klickbara fält i videon samt länkar till andra eller relaterade videos. Eftersom youtube 2006 köptes upp av google finns det nu möjlighet att lägga in reklamannonser i de videos som går med på det (wikipedia 2010). Båda finns som app till andriod, medan youtube även finns som apple app för t ex iPhone.
1 Lennarth Bernhardsson Lärare Högskolan Väst, föreläsning  23 november 2010.

Den stora skillnaden är hur mycket man kan ladda upp. Hos vimeo får du ladda upp 500MB per vecka, varav en video får vara i HD. Här finns dock inga tidsbegränsningar (vimeo.com 2010). På youtube får du som användare ladda upp oändligt mycket material men varje enskild video får inte vara större än 2 GB, och inte längre än 15 minuter (wikipedia 2010). På vimeo kan du även byta ut en uppladdad video, eller uppdatera den utan att länken ändras, det är inte möjligt på youtube. 

Tillsammans med editering online och att man på youtube kan ingå ett "partnership" är skillnaden just uppladdningsmöjligheterna, men man kan även dra slutsatsen från alla tre inläggen att vimeo är skapat i ett annat syfte än youtube, att vimeo känns som en site för seriösa video/filmskapare medans youtube har ett mer kommersiellt syfte och upplägg. 

Referenser:

Vimeo.com (2010) Help Center/Community guidelines [Elektronisk] Tillgänglig; http://vimeo.com/guidelines [2010-12-02]

Wikipedia/ youtube (senast ändrad 27 november 2010) [Elektronisk] Tillgänglig;http://sv.wikipedia.org/wiki/Youtube [2010-12-02]

Youtube.com (2010) Användarvillkor för tjänsten (senast ändrad 9 juni 2010) [Elektronisk] Tillgänglig; http://www.youtube.com/t/terms [2010-12-02]

Vimeo 2

Vimeo har någonting de kallar för "The 4 fold path of Vimeo", deras praktiska och etiska riktlinjer för användningen av vimeo. Den första "vägen" är "The Vimeo", som uppmuntrar användarna att visa sina kreativa videos, även dela med sig av sin vardag, för att hjälpa till att skapa ett gemensamt, vänligt community med ett brett utbud av olika intressen och videos (vimeo.com 2010).

Den andra "vägen" är "Upload", här finns alla regler för vad man får ladda upp. Man har regler om rättigheter, då man måste ha skapat videon man vill ladda upp själv, eventuellt ha varit nära delaktig i skapandet av videon. Du får alltså inte ladda upp en video som du inte gjort själv, även om du äger rättigheterna till videon.
En video som är skapad i kommersiellt syfte får inte heller laddas upp, med undantag för om du är en artist, skådespelare, en församling, eller ett oberoende produktionsbolag som vill visa upp och/eller marknadsföra sig. Det är alltstå tillåtet om det är ett icke vinstdrivande syfte med videon. Reklam före, i, eller efter videon är inte heller tillåtet. Vimeo har även sagt att alla spelvideos är förbjudna, likaså "fan-videos", trailers och TV-program.
Speciellt med vimeo är att de reserverar rättigheterna att kunna ta bort antingen det uppladdade materialet eller hela ditt konto om du bryter mot reglerna, de agerar även om du lämnar rasistiska kommentarer eller andra uppseendeväckande/upprörande aktiviteter (vimeo.com 2010). Detta finns som "väg tre" i deras riktlinjer, där de tydligt skriver att man ska respektera varandra och att om man inte kan uppföra sig så tar de bort kontot.
Den sista "vägen" är community, där man uppmanar användare till att vara delaktiga i olika communitys och hitta andra likasinnade att dela sina idéer med, och på så sätt få upp antal visningar på sina videos, genom att kommunicera med andra, inte genom spam och liknande (vimeo.com 2010).

Med sina riktlinjer tycker jag att vimeo visar tydligt att man skiljer sig från andra videocommunitys, och att man vill vara en seriös sida som vänder sig till användare som har ett intresse för film och filmskapande.


Vimeo (2010) stärker detta ännu mer genom att ha en förstasida, när man som användare loggar in, med feeds med nya videos. Dessa är oftast konstnärliga videos från kreativa användare som är till för att inspirera.

På vimeo kan man även skapa grupper med användare med samma intressen, man kan prenumerera på olika kanaler som intresserar och man kan ha koll på sina vänner genom att lägga till dem som kontakter eller gilla deras videos. Detta gör att vimeo känns som ett mer slutet, seriöst community.

Från ett användarperspektiv gillar jag vimeos gränssnitt, deras webbsida är lättorienterad, man har sin egen profil man kan redigera och lägga upp information på, direktlänkar till att ladda upp sin video, en "drop-down" meny med alla olika funktioner.

Referenser:

Vimeo.som (2010) [Elektronisk] Tillgänglig; www.vimeo.com [2010-12-02]

Vimeo.com (2010) Help Center/Community guidelines [Elektronisk] Tillgänglig; http://vimeo.com/guidelines [2010-12-02]

onsdag 1 december 2010

Vimeo 1

Vimeo är ett videocommunity där man kan lägga upp och dela med sig av sina videos, titta på andra personers videos, diskutera gemensamma intressen, skapa små diskussionsforum mm. (Wikipedia 2010)

Från början skapades vimeo av filmskapare och videoskapare som ville dela med sig av sina arbeten, tillsammans med sina privata filmer och delar av sin vardag (vimeo.com 2010). Vimeo grundades av Zach Klein och Jakob Lodwick i november 2004. Idén till namnet vimeo kom från Lodwick som skapade en ordlek på orden video och me (alltså jag, eller mig), vilket skulle referera till det sidan inriktar sig på, vilket är användarskapade videos.

Vimeo är ett dotterbolag till IAC, InterActiveCorp, som är ett internetföretag med över 50 olika dotterbolag och märken runt om i världen (Wikipedia 2010).
På IAC hemssida skriver man att vimeo var först med att stödja HD uppladdning och uppspelning, man har över 3.7 miljoner användare och de hamnade 2009 på listan i  Time Magazine över de 50 mest besökta webbsidorna. Vimeo blev även nominerad till bästa videodelningssida av open web awards (iac.com 2010).

Vimeo tillåter inte kommersiella videos, inte heller spelvideos, porr eller någonting som inte är skapat av användaren själv. Ungefär 16 000 nya videos laddas upp dagligen på vimeo, varav ca 10 % är i HD (vimeo.com 2010). Många artister använder sig av vimeo, t ex Brittney Spears använde sig av vimeo när hon skulle lansera sin video radar. Man har även skapat en vimeo-gala som hölls den 8-9 november 2010 i New York. Galan delade ut priser till kreativa videos i olika kategorier på vimeo. Man gav pris till bästa video, bäst fångade video, bästa musikvideo, bästa dokumentär, bästa animation, bästa experimentella video, bästa berättelse, bästa remix, originellaste serien samt rörlig grafik. Galans syfte var att främja och presentera kreativa videoinnehåll från vimeos användare.

Referenser:

IAC.com/vimeo (2010) [Elektronisk] Tillgänglig;http://www.iac.com/Our-Businesses/Vimeo [2010-12-01]

Vimeo.com (2010) Help Center/Community guidelines [Elektronisk] Tillgänglig; http://vimeo.com/guidelines [2010-12-01]

Vimeo.com (2010) vimeo festival + awards [Elektronisk] Tillgänglig; http://www.vimeo.com/awards/about#best-video [2010-12-01]

Wikipedie/IAC (company) (2010) [Elektronisk] (senast uppdaterad 11 november 2010) Tillgänglig; http://en.wikipedia.org/wiki/IAC_%28company%29 [2010-12-01]

Wikipedia/Vimeo (2010) [Elektronisk] (senast uppdaterad 28 november 2010) Tillgänglig; http://en.wikipedia.org/wiki/Vimeo [2010-12-01]

Workshop 4 - Discokorridor

För den fjärde workshopen skulle vi göra dels bollen (se föregående inlägg), men sen även en korridor med blinkande ljus samt en kamera som rörde sig genom rummet och på kameran skulle det sitta en ficklampa (typ). Detta blev mitt resultat:




Det svåra med att ha så många lampor var att ha koll på vilken som skulle blinka när. Så jag bestämde mig för att låta dem blinka helt random. Vilket blev helt okej, lite som ett disco. Det tog mer tid att rendera ut än vad jag trodde, det var det jobbigaste med denna workshopen, man fick en försmak om hur lång tid filmen kommer ta sen.

Detta med att rendera ut film hade vi ju inte heller gått igenom på föreläsningen så de fick jag be en snäll klasskompis (läs Sebastian Graz) om hjälp med .

Här kommer lite bilder:



tack och hej!!